Missie en Visie

Missie:
Talentvolle turnsters uit de Achterhoek faciliteren in een turnopleiding, gelokaliseerd in de Achterhoek, welke recht doet aan het talent van de turnster en waardoor de route naar een topsport carrière open blijft.

Visie:
Door de beste turnsters van Achterhoekse clubs gezamenlijk te laten trainen met coaches van niveau, in een goede accommodatie met voldoende trainingsomvang kan er een goede topsport voorbereidende turnopleiding gegeven worden. Hierdoor hoeven talentvolle turnsters met ambitie niet al op jonge leeftijd de Achterhoek te verlaten.

Strategie:
– Topsport voorbereidende turnopleiding volgens de technische, fysieke en mentale leerlijnen van de KNGU
– Trainen in een pedagogisch sportklimaat
– Plezier en positieve coaching
– Gezamenlijke trainingsgroep voor turnsters van 8 – 12 jaar
– Turnsters blijven lid van de eigen vereniging
– Samenwerking met KNGU erkende topsportcentra
– Mogelijkheid om door te stromen naar een KNGU erkend topsportcentrum
– Verbinding tussen Achterhoekse clubs

Toelichting
Turnen is een vroeg specialisatie sport. Al op jonge leeftijd moeten technieken zuiver worden aangeleerd. Zuivere technieken zijn om meerdere redenen essentieel:

1. Blessure preventie. Zuivere technieken leiden tot minder belasting van het lichaam en daarmee tot minder blessures.
2. Ontwikkelvermogen op de lange termijn. Zuivere technieken leiden tot een groter ontwikkelvermogen. Zijn basis technieken zuiver aangeleerd, dan kan de turnster zich op de lange termijn blijven ontwikkelen. Zijn basis technieken niet goed aangeleerd, dan betekent dit dat de ontwikkelingslijn vroegtijdig zal afbreken en leidt tot demotivatie van de turnster.

Soft turnen:
Turnopleiding volgens de principes van soft turnen. Uit onderzoek is gebleken dat (teveel) high impactmomenten leidt tot blessures. Met name voorafgaand en tijdens de groeispurt is het lichaam hier extra gevoelig voor aangezien vooral groeischijven een teveel aan high impactmomenten slecht aan kunnen. Het antwoord hierop is soft methodisch opleiden. Veel oefenvormen in soft methodische situaties en veel minder in de wedstrijdsituaties.

Zelfvertrouwen en zelfregulatie:
Turnopleiding welke leidt tot zelfvertrouwen en zelfregulatie van de turnster. D.m.v. de coaching heeft een coach veel invloed op het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfregulatie van de turnster. De turnacademie wil o.a. door positieve coaching bijdragen aan een pedagogisch sport klimaat en het ontwikkelen van zelfregulerende turnsters met zelfvertrouwen.